t/m 19 mrt.
De kunstenaar en zijn cursisten #6: Maarten Berfelo, glas-in-lood
Atelier van Maarten Berfelo aan de Klingebeekseweg in Oosterbeek

Door het verdwijnen van het ateliergebouw De Dennenkamp, waar veel kunstenaars hun werkruimtes mede gebruikten voor het geven van cursussen, is dit fenomeen een stuk minder zichtbaar geworden in Oosterbeek. Toch volgen tientallen inwoners van Renkum schilder- en tekenlessen, meestal in het atelier van een kunstenaar zelf. Bovendien is het geven van cursussen een serieuze bron van inkomsten voor veel beeldend kunstenaars. Met deze reeks tentoonstellingen in De Klipper wil Scarabee hieraan aandacht besteden.

Glas-in-Lood Atelier Demi-Gare is gevestigd in een atelier op het terrein van het oude station Oosterbeek Laag, direct na het spoorviaduct aan de Klingelbeekseweg. Maarten Berfelo combineert hier al ruim 25 jaar het traditionele glas-in-lood ambacht met creatieve, moderne vormgeving. Behalve het zelf maken, repareren en restaureren van-glas-in-lood, geeft hij cursussen aan beginners en gevorderden.

Glas-in-lood is eeuwen oude techniek en kan op een bijzondere manier iets toevoegen aan een gebouw. Het kenmerk van glas-in-lood is dat stukken glas bij elkaar gehouden worden door H-vormige loodprofielen die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Hieruit ontstaat een verdeling in een gekozen stijl, kleur en vormgeving die past bij de omgeving waarvoor het is gemaakt. Glas-in-lood wordt uitgevoerd met blank of gekleurd glas, in rechte, diagonale of gebogen vormen. De techniek geeft een eigen karakter en kan een ruimte bepalend beïnvloeden.

Al 15 jaar geeft Maarten Berfelo les in het maken van glas-in-lood ramen. Tijdens de cursussen worden cursisten vertrouwd gemaakt met alle facetten van het maken van een glas-in-lood raam: ontwerpen, glas snijden, in lood zetten, solderen en afwerken.

Beeldende kunst
Expositie
Wanneer
t/m ma 19 mrt. | 00:00 - 00:00 uur

openingstijden: zie de site van de betreffende locatie

Waar
de Bibliotheek Oosterbeek / De Klipper
Generaal Urquhartlaan 1
6861GE
Oosterbeek
Bekijk op de kaart
Door
Scarabee, stichting voor kunst en landschap
Gerelateerde agenda items