Fundamenteel onderzoek: Passie, noodzaak of nutteloos?
Wetenschap en Maatschappij

Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is jarenlang onderzoek doen, zonder dat een praktische toepassing het doel is. Het lijkt vaak los te staan van maatschappelijke ontwikkelingen.
Wat drijft een maatschappelijk geëngageerd wetenschapper dan toch om zich jarenlang gepassioneerd met zijn of haar onderwerp bezig te houden? Hoe houdt hij of zij de energie vast, als het onderzoek pas op lange termijn vrucht draagt? En hoe werkt het als je op een doodlopend pad komt of concurrentie je de pas afsnijdt?
Over deze vragen gaan we graag in gesprek met elkaar en met Oosterbeker Johan Mentink. Ter inspiratie/prikkeling zal hij voorbeelden geven van de achterliggende maatschappelijke motivaties bij zijn onderzoek en van het belang van fundamenteel onderzoek voor de maatschappij.
Dr. Johan Mentink is Universitair Docent aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe magnetisme het allersnelst en met minimale energie kan worden gemanipuleerd. Voor zijn onderzoek ontving hij verschillende subsidies, onder meer uit een publiek-privaat partnerschap van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Shell.

Lezing
Wanneer
zo 17 mei — 16:00 tot 17:30
Waar
Door
Activiteiten in de kerken in Oosterbeek