‘Pictura Veluvensis. Het Veluwse landschap in beeld’
Pictura

Samenwerking van twee jubilerende musea
Dit najaar jubileren zowel het Noord-Veluws Museum (5 jaar) als Museum Veluwezoom (25 jaar), twee musea die een beeld geven van de kunstenaarskolonies op de zuidelijke en de noordelijke Veluwe. Een mooi moment op samen op te trekken. Museum Veluwezoom, gevestigd in het schitterende Kasteel Doorwerth (bij Renkum), organiseert een jubileumtentoonstelling over schilders uit de periode 1900-1940 voor wie de Veluwe als inspiratiebron diende. Het Noord-Veluws Museum brengt een reprise van de expositie van kunstvereniging Pictura Veluvensis die in 1913 in Nunspeet te zien was.

Kunstenaarskolonies
Rond 1900 zijn Renkum en Nunspeet bloeiende kunstenaarskolonies. In Renkum wordt in 1902 zelfs een kunstvereniging opgericht: Pictura Veluvensis. Dat de ‘plein air’ schilders graag naar de Veluwe komen is niet zo verwonderlijk. Het is Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied en bestaat uit heel verschillende landschappen: heidevelden, stuifzanden, bossen, graanakkers, beekdalen, graslanden, waterpoelen en in het zuiden en oosten liggen de rivieren de Rijn en de IJssel.

Publicatie
In het kader van deze tentoonstellingen is een gezamenlijke jubileumpublicatie uitgebracht onder de titel ‘Pictura Veluvensis. Het Veluwse landschap in beeld’. Prijs € 7.50 in de winkel van het Noord-Veluws Museum en Kasteel Doorwerth.

Expositie
Wanneer
t/m zo 26 jan. | 11:00 - 17:00 uur

Kasteel Doorwerth is jaarrond te bezoeken. Het kasteel is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur te bezoeken. Gesloten: Koningsdag, 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Waar
Door
Kasteel Doorwerth