Tentoonstelling Betoverende natuur op doek gevangen
Eenden aan een plas

van 12 juli 2019 t/m 29 september 2019 Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth
De tentoonstelling “Betoverde natuur op doek gevangen” bestaat uit schilderijen, die gemaakt zijn door schilders die in de periode van 1840 tot 1870 in Oosterbeek en Renkum verbleven.
Kunstenaars gingen voor het eerst in navolging van De Franse School van Barbizon buiten werken, als reactie op de romantiek (schilderen in ateliers).
Uitgangspunt was schilderen zonder opsmuk, er werd geschilderd in de vrije natuur waarbij veel aandacht besteed werd aan het neerzetten van kleuren die een bepaalde stemming aangaven.

Het fantastische landschap van de Veluwezoom was in die tijd decennialang een bron van inspiratie voor een groot aantal kunstenaars. De rust, de stilte, het glooiende landschap met verscholen boerderijtjes, de uiterwaarden van de Rijn met het vee en de uitgestrekte bossen met de prachtige bomen waardoor het licht gefilterd werd, inspireerde menig schilder.
De schilders zochten de sfeer van een kunstenaarsdorp in een uitdagende natuur, maar ook de intimiteit van kroegen en logementen waar zij elkaar opzochten en hun werk bespraken. Oosterbeek en omgeving kreeg in die tijd dan ook de bijnaam van het Gelders- of Hollands Barbizon.

Na 1870 verlieten de kunstenaars de Veluwezoom. De voortschrijdende bebouwing en het toenemend toerisme maakte de streek voor de kunstenaars minder aantrekkelijk. Zij trokken naar het westen, waar velen van hen daar de zo vermaard geworden Haagse School vormden.

De tentoonstelling “Betoverde natuur op doek gevangen” laat bijzondere schilderijen zien van de schilders die aan de Veluwezoom woonden en werkten, in een tijd, met licht, kleur en landschappen die we nu niet meer kunnen waarnemen.
Tijd: dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur.
Kosten entree museum en kasteel: € 11,50 en kinderen 4-18 jaar € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap.

Beeldende kunst
Wanneer
t/m zo 29 sep. | 11:00 - 17:00 uur

Kasteel Doorwerth is jaarrond te bezoeken. Het kasteel is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur te bezoeken. Gesloten: Koningsdag, 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Waar
Door
Kasteel Doorwerth
Gerelateerde agenda items